Drukowanie jedzenia? To scenariusz na przyszłość!

Drukowanie jedzenia? To scenariusz na przyszłość!

Możliwość tworzenia najróżniejszych produktów za pomocą drukarek 3D jest olbrzymia. Ostatnio pisaliśmy nawet o wybudowanym domu w 48 godzin dzięki tej technologii! Uwierzycie nam, jeżeli napiszemy, że to samo może spotkać żywność? Pomyślicie pewnie, że nie jest to możliwe, a życie to nie film sci-fi. A może jednak?

W Korei Południowej grupa naukowców zajmuje się wdrożeniem technologii druku 3D również do możliwości tworzenia w ten sposób żywności. Co więcej, stworzone w ten sposób jedzenie ma być personalizowanie w kwestii wartości odżywczych czy przyswajalności przed dany organizm.

Czy to możliwe?

Jak najbardziej. Cały czas świat idzie do przodu a wraz z nim nowe i innowacyjne rozwiązania. Zaprezentowane wyniki na dorocznym spotkaniu organizacji American Society for Biochemistry and Molecular Biology pozwoliły spojrzeć na sprawę realnie.

Oto kilka słów od jednego z naukowców Ewha Womans University Jin-Kyu Rhee:

Zbudowaliśmy platformę wykorzystującą druk 3D do tworzenia mikrostruktur żywności, które pozwalają na personalizowanie tekstur jedzenia oraz jego pochłanialności przez organizm. Myślimy, że pewnego dnia ludzie mogliby posiadać kartridże zawierające sproszkowane wersje różnych składników, które byłyby łączone przez drukarkę 3D i gotowane zgodnie z potrzebami użytkownika i jego preferencjami”

 

Prototyp drukarki już został stworzony. Możliwości, jakie wiążą się z takim rozwiązaniem, daje ogromne możliwości alergikom oraz osobom, które z wielu przyczyn muszą stosować specjalną dietę.

Kolejnym dużym plusem jest zmniejszenie zanieczyszczenia związanego z plastikowymi opakowaniami czy rzadszych przypadków marnowania żywności.

Trzymamy kciuki za wdrożenie takiego rozwiązania, by jak najszybciej móc ujrzeć jego efekty w życiu codziennym!